MAKİNE ve METAL TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

MAKİNE RESİM ve KONSTRÜKSİYONU PROGRAMI

 

MİSYON – VİZYON

İş piyasasında ilgili sektörlerin ihtiyaçlarını karşılayan nitelikli mesleki ve teknik personeller yetiştirmektir. Alanında teorik, pratik ve teknik bilgilerle donanmış, insani ve mesleki etik sahibi, özgüvenli, küresel rekabetin var olduğu iş piyasasında teknolojik gelişmeleri takip eden, ülkemizi daha ileri seviyeye taşıma potansiyeline sahip teknik eleman yetiştirme programımızın misyonudur.

Kendisi ve toplum ile barışık, yenilikçi, olaylara evrensel bakabilme ufkuna sahip, Üniversite- sanayi işbirliği ile sektörlerin ihtiyaçlarına cevap veren, sanayi ortamında en çok tercih edilenler arasında yer alan bir program olmak temel vizyonumuzdur.

 

TARİHÇE

Trakya Üniversitesi Tekirdağ Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2002 yılında METEP kapsamında Makine Resim ve Konstrüksiyonu programının ikinci öğretimi kurulmuştur. Daha sonra 2008 yılında Makine Resim ve Konstrüksiyonu programı gündüz öğretimi kurulmuştur. 2017 yılında programın ikinci öğretimi kapatılarak birinci öğretime aktarılmıştır. 2006 yılında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte Namık Kemal Üniversitesi Meslek Yüksekokulu 2008 de ise Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitimine devam etmiştir.

AR-GE (Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri)

Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü bünyesinde yer alan Makine Resim ve Konstrüksiyon Programı, makine sektöründe kullanılan makinelerin tasarımı, modellemesi, prototipleme, montaj sistemleri gibi yeni ve akıllı teknolojilerin kullanımı üzerine odaklanarak bu konularda bilgi ve becerilere sahip, sektördeki ihtiyaçları karşılayacak nitelikli iş gücüne sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler. 

Programın AR-GE çalışmaları dijital tasarım ve modelleme, makine parçalarının malzeme yapısal analizleri, yenilikçi bağlantı ve montaj teknolojileri gibi sektördeki yenilikçi uygulamaları teşvik etmeyi hedefler. Bu doğrultuda, laboratuvar ve atölyelerde yürütülen bilimsel etkinlikler; ulusal ve uluslararası projeler, bu projelerin çıktıları olan ulusal ve uluslararası patent/faydalı model/endüstriyel tasarım çalışmaları ve üniversite-sanayi iş birliklerinin geliştirilmesiyle, program ilimizde ve bölgemizde değer oluşturmaktadır.

 

EĞİTİM ÖĞRETİM ŞEKLİ

Bölümümüz 2 yıllık eğitim veren Makine, Makine Resim ve Konstrüksiyonu ve Tarım Makineleri önlisans programlarından oluşmaktadır. 1.Öğretim örgün eğitim sistemi mevcuttur. Uygulama gerektiren mesleki dersler Makine atölyesi, Teknik Resim atölyesi ve Bilgisayar laboratuvarlarında uygulamalı olarak verilmektedir. Teorik dersler dersliklerde verilmektedir. Zorunlu YÖK dersleri (Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi, Yabancı Dil) uzaktan eğitim yöntemiyle verilmektedir. Derslerin işlenişi öğrencinin bireysel gelişimine ve öğrenimine katkıda bulunan, araştırma ve geliştirmeye olanak sağlayan, grup çalışması ve proje tabanlı yöntemlerle olmaktadır.

 

FİZİKSEL OLANAKLARIMIZ

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Programı; Makine atölyesi, Teknik Resim atölyesi ve Bilgisayar laboratuvarlarında bölüm için gerekli olan bütün eğitimleri yeterli derecede alabilmektedir.

 

ÜST DERECE PROGRAMLARA GEÇİŞ

Makine Resim ve Konstrüksiyonu Programından mezun olanlar, ÖSYM tarafından gerçekleştirilen DGS sınavında başarılı oldukları takdirde aşağıdaki lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Makine Resim ve Konstrüksiyonu Programı disiplinler arası bir program olması nedeniyle geniş bir alanda dikey geçiş yapma hakkına sahiptir.

- Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği
-  Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği
-  İmalat Mühendisliği
-  Makine Mühendisliği
-  Makine ve İmalat Mühendisliği
-  Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
-  Malzeme Mühendisliği
-  Metalurji ve Malzeme Mühendisliği
-  Otomotiv Mühendisliği
-  Tarım Makineleri

 

MEZUNLARIN İSTİHDAM OLANAKLARI

Makine Resim ve Konstrüksiyonu teknikerleri kamu ve özel sektör fabrikalarında teknik bürolarında, üretim atölyelerinde veya kalite kontrol ünitelerinde formen, atölye şefi, ustabaşı vb. pozisyonlarda görev alırlar. Teknik büroda çalışanlar, endüstri meslek lisesi mezunları ile makine mühendisleri arasındaki köprüyü oluştururlar.

Makine Resim ve Konstrüksiyonu teknikeri, çizim tekniklerini iyi bildiği için teknik ressamın, tasarım ve mühendislik konularında bilgi sahibi olduğu için de mühendisin dilinden anlayan bir ara elemandır.

Ayrıca lisans programlarına kendi alanları ile ilgili Mühendislik Fakültelerine merkezi sınavla dikey geçiş yapma imkanları vardır. Öğrenciler mezuniyetlerin de Askeri Astsubaylığa sınavla geçiş yapabilmektedirler.

 

MEZUNİYET KOŞULLARI

Öğrencilerin Eğitim-Öğretim süreci boyunca 120 kredilik dersten başarılı olmaları ve 30 iş günü stajını eksiksiz tamamlamaları gerekmektedir.

 

AKADEMİK LİSTE

Bölüm Başkanı: Prof.Dr. Keriman PEKKAN

Öğr.Gör.Dr. Hatice ŞİMŞEK